Umnjaci – zubi mudrosti ili zubi koji stvaraju probleme?

PRO_2446

 

 

 

Wisdom-Teeth-Symptoms

Umnjak je zub koji zadnji niče i zato mu je ostavljeno najmanje prostora za pravilan rast te često dolazi do problema s kojima ste se vjerovatno već sreli ili su drugi podijelili to iskustvo s vama.

Umnjaci su posljednji zubi u čeljusti, niču nakon dvadesete godine života, što se nekada smatralo zrelim odnosno mudrim godinama i zauzimaju osmu poziciju te odatle naziv “osmica”. Ukupno ih je četiri u svakoj čeljusti po dva. Građa i oblik umnjaka varira.

Problemi vezani za umnjak:

1) Karijes – javlja se kao i na svakom drugom zubu, čak i češće jer je teška dostupnost i često nepravilan položaj što otežava higijenu područja oko umnjaka.

2) Otežano nicanje – vrlo je čest problem s umnjacima. Osim što umnjak boli može se javiti oteklina, te nemogućnost otvaranja usta, a u težim slučajevima i povišena tjelesna temperatura, otok limfnih čvorova. Za rješavanje ovakve situacije potrebno je obratiti se stomatologu.

3) Impaktirani i semiimpaktirani umnjak- uzroci mogu biti različiti i najčešće je nedostatak prostora u čeljusti za pravilno nicanje, iskrivljeno usmjerenje osi zuba ili njegov položaj u dubini čeljusti. Smatra se da ako impaktirani umnjaci ne prave probleme nije potrebno vađenje.

Kako riješiti problem s umnjakom?

Umnjak je vrlo “hirovit” zub – može niknuti do kraja i ne mora.

Ako djelimično nikne često stvara probleme, jer je teško dostupan za čišćenje te gingiva postane bolna i otečena i često dođe do infekcije. U takvom slučaju najčešće se ispire sa antisepticima i može se zarezati sluznica koju umnjak nije u stanju probiti. Terapija antibiotikom nije nužna osim ako nije prisutna oteklina, povišena tjelesna temperatura i oteklina limfnih čvorova.

Umnjaci koji stvaraju probleme su za vađenje. Ponekad može doći do poteškoća pri vađenju umnjaka zbog položaja korjenova ili zbog pozicije. Postupak se radi u lokalnoj anesteziji, te nije ništa gori od normalnog vađenja zuba. Operativni zahvat vađenja umnjaka je siguran i ne traje dugo, bezbolan je ali osjećaj neugode postoji. Na kraju zahvata rana se zašije.

 

PRO_2429

Upute nakon vađenja umnjaka:

Krvarenje – nakon zahvata normalno je lagano krvarenje. Ne ispirati često usta jer to pojačava krvarenje, već samo ispljunuti krv.

Oteklina – u prva 3 dana moguće je da nastane oteklina te bez velikog pritiska možete staviti led na vanjski dio lica.

Bolovi – tablete protiv bolova kao što su: Ketonal, Voltaren, Ibuprofen možete uzeti 1 tabletu svaka 4 sata. Potrebno je izbjegavati Aspirin i Andol jer oni pojačavaju krvarenje.

Šavovi – skidaju se 2 sedmice nakon zahvata.

Oralna higijena – prvi dan ne ispirati usta, od drugog dana početi normalno. Prati zube uobičajeno ali ne četkati blizu rane. Možete koristiti antiseptik (0,12% CLORHEXIDINA, OBAVEZNO) ili možete koristiti i ohlađeni čaj od kadulje za održavanje rane čistom.

Prehrana – ne žvakati na strani koja je tretirana i ne jesti tvrda i topla jela, a od tečnosti izbjegavati gazirana i alkoholna pića. Ako pušite potrebno je suzdržati se barem 48-72 sata od cigareta.

Aktivnosti – izlaganje suncu i bilo kakve fizičke aktivnosti izbjegavati barem 48-72 sata nakon zahvata.

Antibiotici – uzeti po preporuci stomatologa nakon zahvata

 

 

Objavio :: Orjen Hodzic