Tel: 015 873 388

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je multidisciplinarna grana stomatologije jer osim lepih, zdravih, belih i pravilno raspoređenih zuba, zahteva i zdrav parodoncijum, odnosno zdravu gingivu.

Bezmetalne krune okružene otečenom i upaljenom gingivom (meko tkivo, zubno meso) svakako ne doprinose estetici i narušavaju kompletan osmeh. Čest termin koji se koristi za estetiku gingive je – pink aesthetic.

Pravilan zubni niz je estetski imperativ, ali takođe utiče i na celokupno zdravlje usta i zuba. Pravilno raspoređeni zubi se lakše čiste, a raspored sila koje se oslobađaju pri žvakanju su fiziološke i povoljno utiču na potporni aparat zuba. Sa druge strane, nepravilno postavljeni zubi su opterećeni znatno jačim silama što uzrokuje slabljenje potpornog aparata zuba (kosti i vlakana koje drže zub u vilici), pa dolazi do parodontopatije, klaćenja zuba i drugih problema. Takođe, nemogućnost sprovođenja dobre higijene dodatno komplikuje situaciju. Ukoliko su prisutni svi zubi, a postoji loš raspored zuba, ortodontska terapija je pravo rešenje.