Tečnosti za ispiranje usta

vodice za ispiranje ponedeljak

Antiseptičke tečnosti, vodice za ispiranje, korisno su dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene, ali ne mogu zamijeniti četkicu za zube. Svi antiseptici, bez obzira koliko su jaki, vrlo slabo djeluju na bakterije smještene unutar zubnog plaka. Zbog toga je plak uvijek potrebno mehanički ukloniti četkanjem, a tek potom koristiti vodice. Cilj ispiranja vodicama je uklanjanje bakterija koje preostanu nakon četkanja i usporavanje ponovnog stvaranja plaka. Smanjenjem broja bakterija spriječava se i neugodni zadah, iako je to zapravo popratna pojava vodica, a ne njihova glavna svrha.

Nakon hirurških zahvata u usnoj šupljini ispiranje vodicama smanjuje upalu što pokazuje pozitivan efekt na zarastanje rana. Vodice za ispiranje na bazi eteričnih ulja nemaju nuspojava, one su neškodljive i sigurne za primjenu i pri dugoročnoj svakodnevnoj upotrebi dok vodice na bazi hlorheksidina potrebno je koristiti samo po preporuci stomatologa.

Prilikom primjene otopine na bazi hlorheksidina, koja ima širok antibakterijski spektar, treba paziti na njegovu koncentraciju i dugotrajnost  primjene kako ne bi došlo do nuspojava, poput žuto-smeđeg obojenja zuba i jezika te promjene ukusa. Te promjene su reverzibilne, a njihova pojava može se smanjiti razumnom primjenom takvih preparata. Bitno je znati da natrij-lauril sulfat (Sodium-Lauryl Sulphate – SLS), čest sastojak zubnih pasti, inaktivira djelovanje hlorheksidina, zbog čega je za osobe koje koriste preparate na bazi hlorheksidina preporučljivo da nakon pranja zuba pričekaju tridesetak minuta do ispiranja kako ne bi došlo do interakcije i smanjena djelovanja hlorheksidina.

Natrij fluorid u koncentraciji 0,02-0,05% djeluje antibakterijski i pomaže u redukciji karijesa. Sastavni dio pojedinih vodica za usta su sredstva za redukciju zubnog kamenca (pirofosfati) i etil alkohol koji može iritirati sluznicu i izazvati toksična oštećenja a njegova primjena ne preporučuje se kod djece.

Neke vodice imaju dodatak tzv. oksidacijski antiseptik (stvara kisikovu pjenu na primjenjenoj površini i tako uklanja naslage na zubima i sluznici) poput vodik peroksida ili natrij perborata.  Dugotrajna upotreba takvih preparata može uzrokovati promjenu boje sluznice, posebno jezika. Zbog prekomjernog ispiranja usta papile jezika se povećavaju a površina jezika poprima smeđecrnu  do crnu boju. i nastaje crni dlakavi jezik. Uz to može se pojaviti i pečenje sluznice i gubitak ukusa.

Vodice za ispiranje su dodatno sredstvo za održavanje oralne higijene koje ne mogu zamijeniti četkicu za zube.

Naša preporuka je

images

Objavio :: Orjen Hodzic