Izbeljivanje Zuba

izbjeljivanje-zuba-srijeda-288x282

Izbjeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje bjelja. Samo izbjeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled.

Koji su uzroci prebojenosti?

Prema lokalizaciji i etiologiji razlikuju se egzogene i endogene diskoloracije. Uzroci egzogenih su konzumiranje prebojene hrane i pića (kafe, čajeva, coca-cole), katrana iz duvana i sl. Dok se endogene javljaju unutar gleđi i dentina,djele se na preeruptivne (endemska fluoroza, dentinogenesis i amelogenesis imperfecta, tetraciklinska prebojenost) i posteruptivne (trauma, endodontska terapija).

Da li je izbjeljivanje zuba štetno?

Ne! Mnoge studije su pokazale da ova mikroinvazivna stomatološka intervencija nije štetna, pogotovo metode koje se koriste pod kontrolom stomatologa! Novi preparati za izbjeljivanje zuba sadrže preparate fluora pa su zubi nakon izbjeljivanja bolje mineralizovani i otporniji na karijes! Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: “Bjeljenje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbjeljivanja zuba”.

Kakav je mehanizam djelovanja izbjeljivača?

Sredstva za bjeljenje su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida. Njima se mogu tretitrati vitalni i avitalni zubi. Mehanizam djelovanja zasniva se na oksidaciji. U oba slučaja aktivna supstanca je vodonik-peroksid koji disosuje na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, mjenjajući njihovu molekularnu strukturu. Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju manje svetla čime se ostvaruje efekat izbeljivanja. U našoj ordinaciji koristimo svjetski priznate preparate NiteWhite.

Kako se izbjeljuju zubi?

Prije početka terapije izbjeljivanja zuba potrebno je sanirati tvrde strukture (ukloniti karijes), meka tkiva (gingivitis), ukloniti meke i tvrde naslage (skidanje kamenca i poliranje zuba)! Postojeće fixne protetske nadoknade i kompozitni ispuni ne mogu da se izbjele pa ih je često potrebno zameniti nakon izbeljivanja da bi dobili potpuno estetski zadovoljavajući efekat! Pre početka terapije registrujemo postojeću boju zuba kako bismo pacijentu nakon završene terapije pokazali razultat! U ordinaciji se nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju folije (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbjeljivanje u kućnim uslovima. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbjeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom nekoliko sati dnevno. Kontrolni pregled se zakazuje kada pacijent potroši špric sa gelom, i po potrebi predaje mu se drugi. Preporučujemo da se ne izbjeljuju obe vilice istovremeno, prvenstveno radi mogućnosti da pacijent uoči prave efekte bjeljenja i da bi se izbjeglo podizanje zagrižaja. Proces izbjeljivanja jedne vilice traje između 10-15 dana. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbjeljivanja rezultati nastupaju postepeno i duže traju, a za vreme izbjeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih napitaka ( kafa, caj, koka-kola, crno vino itd.). Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba (nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbjeljenih zuba.

Da li postoje neželjene pojave?

Kao neželjne pojave prilkom bjeljenja zuba navodimo prolaznu osjetljivost zuba na različite nadražaje (na hladno i slatko) koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima savjetujemo pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbjeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osjetljivost zuba. Ova pojava je uvijek prolaznog karaktera.

Koliko traju rezultati izbjeljivanja?

Trajnost rezultata je strogo individualna! Savjetujemo pacijentima da nakon izbjeljivanja izbjegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića. Izbjeljivanje može da se ponovi svakih 6-12mjeseci, odnosno po potrebi, pa stoga naglašavamo pacijentu da čuva dobijene folije.

Kome se ne preporučuje izbjeljivanje zuba?

Kontraindikacije za izbeljivanje su teška sistemska oboljenja (imunokompromitovane osobe, AIDS, nekontroloisani diabetes, parodontalna oboljenja, u trudnoći i u periodu dojenja).

 

izvor:www.dental4u.ba

Objavio :: Orjen Hodzic