Problemi sa nicanjem prvih zubića

 

Problemi-sa-nicanjem-prvih-zubiåa-petak-487x282

Kod većine beba nicanje mlječnih zuba prolazi bez bilo kakvih problema, ali se ponekada javljaju propratne pojave koje mogu značajno da uznemire roditelje.

Pod simptome koji prate nicanja zubića mogu da se uvrste pojačano lučenje pljuvačke (salivacija), uznemirenost i druge promjene raspoloženja, osip oko usta.

Iako se ponekad usljed uznemirenosti i plača može da pojavi temperatura (nikada viša od 38 0C) i češće i rjeđe stolice (nikako prolivi), kod ovih simptoma potrebno je biti oprezan. Bolje je da se ne povezuju sa nicanjem zuba i da pedijatar bude taj koji će isključiti ozbiljnija oboljenja, pošto kašnjenje u dijagnozi može ponekad da bude kobno

Pojačano lučenje pljuvačke može da izazove osip oko usana i to može da bude pogodno mesto za infekcije. Osjetljivost sluznice na mjestu nicanja zubića bebica pokazuje čestim dodirivanjem ili grickanjem svega što joj dođe pod ruku. Za neutralizaciju bola (ili prije za skretanje pažnje) preporučuju se različite igračkice za grickanje, keksi za nicanje zuba ili jednostavna masaža. Metoda kao što su smrznuto pecivo ili banane, bočica hladne vode zahtjevaju neprekidno prisustvo pored bebe. Različiti gelovi za nicanje zuba su u osnovi lokalni anestetici (dakle hemija) i ne treba pretjerivati sa njima a i njihovo dejstvo je kratkotrajno. Ni jedna od metoda nema dokaznaog trajnog efekta niti pokazuje prednost.

Problemi-sa-nicanjem-prvih-zubiåa-petak1-467x282

 

 

Preporučujemo oprez sa različitim egzotičnim alternativnim razmišljanjima, koja se povezuju sa vjekovnim tradicijama . Jedna od njih je i primjena ćilibarske ogrlice za bebe. Tvrdi se da ćilibar iz Baltičkih zemalja (Litvanije) ima posebna svojstva da deluje na tireoidni žljezdu i imuni sistem i smanjuje otok u sluznici koji se optužuje za osjetljivost. Do sada ne postoji ni jedan naučni dokaz za ovakve tvrdnje  niti mjerodavnih potvrda da se nošenjem ćilibarne ogrlice bolje sprječava ili smanjuje osjetljivost sluznice u odnosu na ostale pristupe (što ne znači da ih možda u budućnosti neće i biti). Eventualno dejstvo može da bude placebo efekat koji bi se postigao i nekom drugom igračkicom. Ćilibarna ogrlica za bebe s druge strane nosi u sebi i veliku opasnost od kidanja i gutanja i još gore udisanja perlica. Proizvođači to negiraju smatrajući da su dovoljno čvrsto spojeni.

Nicanje zuba je dakle sasvim prirodan proces koji može da nosi u sebi izvjesne neugodnosti tek da i bebicu nauče da u spoljašnjem svijetu nije sve bas tako idealno.

Izvor: mojpedijatar.co.rs

Objavio :: Orjen Hodzic