Problem sa umnjacima

IMG_5074
IMG_5073

Rijetko ko nije imao neki problem sa umnjacima. Njihov rast je često bolan, a nerijetko se umnjaci moraju odstraniti hirurškim putem. Umnjaci su stalni zubi koji poslednji rastu. Kod nekoga izbijaju prije, kod nekoga kasnije, a kod nekoga lutaju po vilici tražeći mjesto gde će da izađu.
Stomaolozi smatraju da ukoliko umnjaci ne izrastu do tridesete godine godine, najbolje je izvaditi ih operacijom. Nije rijetkost da umnjaci prave razne komplikacije koje, osim što su bolne, mogu biti i veoma ozbiljne po zdravlje.
Ukoliko osjetite jake bolove pri nicanju umnjaka, odmah se javite stomatologu. Nemojte sami da započinjete liječenje koje može dovesti do pojave infekcije. Nekada umnjak zbog nedostatka mjesta, može da urasta u sinuse ili u viličnu kost.
Tada nastaju ciste, i bolni otoci pa je potrebno pristupiti što prije hirurškim intervencijama. Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji u stomatološkoj ordinaciji. Nakon vađenja umnjaka, mjesto se zašiva ili se stavlja drenaža. Poslije nekoliko dana sve zaraste i više ništa ne boli. Može se javiti otok poslije operacije koji brzo prolazi.

Objavio :: Orjen Hodzic