Preporuke za zdravlje zuba u letnjim mesecima

Preporuke za zdravlje zuba u ljetnjim mjesecima.petak

 

Osnovna preporuka za očuvanje zdravlja zuba u ljetnjem periodu su:

  • Sokove i druge zaslađene i kisele napitke unositi u razmacima, a ne neprekidno
  • Izbjegavati gazirane napitke
  • Unositi dosta voća i povrća, kao i vitaminske dodatke (izbjegavati šumeće tablete) jer štetno sunčano zračenje može da stvara povećanu količinu slobodnih radikala.
  • Zube redovno prati ujutru i uveče sa kvalitetnom zubnom pastom koja ima dovoljno fluorida
  • Ukoliko se često jedu sladoledi i unose zaslađeni napici, preporučuje se 3-4 puta dnevno izmućkati u ustima neki od rastvora na bazi fluorida (npr. Fluorogal)

Preporučuje se posle obroka (posebno slatkih i ljepljivih) sažvakati žvakaću gumu bez šećera, jer se time podstiče lučenje pljuvačke, ispiranje šećera i oporavak površine gleđi. Još je bolje ako “žvake” sadrže u sebi i fluoride.

Najnepoželjnije je ako se neprekidno nešto žvaće, bez obzira da li je to voće ili hljeb. Potrebno je da se djeca i odrasli svedu na 4-5 obroka dnevno.

Šta to zube “kvari”?

Gazirana pića, koja se preko ljeta konzumiraju u velikim količinama, nemaju veliku hranljivu vriednost i mogu biti štetna i za zube, ali i sluznicu u cijelom digestivnom traktu. Ipak, mnogi roditelji ljeti prosto “nalivaju” djecu sokovima, zaslađenim limunadama, a često se tu nađu i gazirani sokovi. Pošto su veoma bogati šećerima idealna su hrana za bakterije, izazivače zubnog kvara.

Objavio :: Orjen Hodzic