Periapikalne lezije– Zubne ciste i granulomi, kako nastaju i kako se liječe

Pod periapikalnim lezijama podrazumijevaju se različite zapaljenske promene oko vrha korena tj. u kosti koja okružuje zub.
IMG_5061

Zašto nastaju

Uzrok ovih promena je najčešće infekcija zubne pulpe (zubnog živca), koja nastaje kao posledica nesaniranog karijesa. Naime, infekcija se širi iz kanala korijena u predio oko zuba i dovodi do zapaljenja tkiva oko vrha korijena. Uzrok može biti i trauma koja, takođe, dovodi do odumiranja zubne pulpe.

Koji su simptomi

U najvećem broju slučajeva ove lezije od samog početka imaju hroničan tok i potpuno su asimptomatske. Nekada se iznad zuba uzročnika može registrovati fistulozni otvor. Ovaj otvor nalazi se na sluzokoži u vidu malog čvorića crvenkaste boje sa žutom tačkom u sredini iz koga povremeno izlazi sadržaj. Zub sa nekrozom zubnog živca obično potamni i to je često jedina promjena koju pacijent može da uoči. Kakva će biti simptomatologija zavisi od broja, vrste i virulentnosti mikroorganizama s jedne i od imunoloških sposobnosti organizma s druge strane. Kada dođe do pada imuniteta organizma javljaju se izraženiji simptomi tj. proces se akutizuje.

Akutne zubne infekcije mogu da se jave u dva oblika, apsces i flegmona.

Apsces – jasno ograničeno gnojno zapaljenje

Njegov razvoj protiče kroz nekoliko faza:

Periodoncijumska – to je početna faza u kojoj dolazi do zapaljenskih promjena koje su ograničene na vlakna zubne čašice. Subjektivnih simptoma skoro da nema. Zub može biti osjetljiv prilikom žvakanja.

Intraosealna – dolazi do stvaranje gnoja u kosti, u neposrednoj blizini korijena zuba. Kliničkom slikom dominiraju bolovi koji su jaki i pulsirajući. Bol može da se širi difuzno prema uhu, oko i suprotnoj vilici. Zub je osetljiv na najmanji dodir, toplo povećava dok hladno ublažava bolove. Nema otoka mekih tkiva.

Subperiostalna – gnoj se širi dalje kroz kost, bolovi su nepodnošljivi. Zub uzročnik se klati i ima se utisak kao da je izrastao. U predjelu vrha korijena zapaža se tvrd i osetljiv infiltrat (ispupčenje) iznad koga je sluzokoža intenzivno crvena i napeta.

Submukozana – u ovoj fazi dolazi do izlivanja gnoja u meka tkiva. Bolovi slabe. Postoji otok spolja. Koža nad otokom može biti crvena, sjajna i napeta.

Flegmona

Felgmona je difuzno gnojno zapaljenje, karakteriše se otokom koji može zahvatiti čitavu polovinu lica, vrat, pod usta…

Kako se liječe periapikalne promjene

IMG_5062

Liječenje periapikalnih lezija podrazumijeva prvu pomoć koja ima za cilj otklanjanje bolova i sprečavanje širenja otoka.

Ona može biti:

Konzervativna

Drenaža – otvaranje zuba uzročnika radi evakuacije gnoja
Mehaničko čišćenje i ispiranje kanala korena
Hirurška

Incizija – presijecanje tkiva iznad apscesa, radi evakuacije gnoja
Vađenje zuba uzročnika
Pacijentima koji su otekli od zuba propisuju se antibiotici i preporučuju hladni oblozi spolja.

Nakon smirivanja akutnih simptoma pristupa se završnom liječenju zuba sa periapikalnom lezijom. Ono takođe može biti konzervativno i hirurško.

Konzervativno liječenje – na ovaj način mogu se liječiti manje, nejasno ograničene promjene u kosti. Kanal korijena se mehanički obrađuje, ispira dezinfekcionim sredstvima a potom opturira (puni);
Hirurško liječenje – ovaj vid liječenja potreban je kada ne postoji mogućnost konzervativnog liječenja (periapikalne lezije sa izraženom resorpcijom kosti i/ili korijena zuba).
Hirurška procedura obuhvata resekciju korijena zuba (apikotomiju) koja podrazumijeva odstranjenje inficiranog vrha korijena uz istovremenu kiretažu (čišćenje) patološkog procesa iz kosti. Za uspješnu resekciju korijena zuba neophodno je prethodno mehanički i hemijski pripremiti kanal korijena, odnosno hiruršku intervenciju treba sprovesti tek nakon završene obrade kanala i njegove definitivne opturacije (punjenja).

Tekst preuzet sa sajta ordinacije OralB Čukić

Objavio :: Orjen Hodzic