Paste za zube

Paste-za-zube-ponedeljak-2

 

Pasta za zube  je pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene. Osnovna namjena je mehaničko uklanjanje naslaga sa zuba u kombinaciji s četkicom. Pasta za zube ima i kozmetičko-higijensko dejstvo, tj. otklanja zadah iz usta te pomaže u prevenciji karijesaprvenstveno zahvaljujući fluoridu. Najčešća podjela je na “obične” i “terapijske”.

Obične paste za zube se mogu svugdje kupiti, za svakodnevnu su upotrebu i teško je izdvojiti neku određenu – više zavisi od ličnog ukusa.

Terapijske su one paste za zube sa kojima želimo da postignemo odgovarajuće pozitivno djelovanje na zdravlje zuba.

U pitanju su sljedeće paste za zube:

1. Za remineralizaciju postojećih oštećenja gleđi, održavanje daljeg zdravlja zuba, održavanje zdravlja zuba kod rizičnih kategorija pacijenata (npr .trudnice). Ovde se obično preporučuju paste za zube koje sadrže organski vezan fluor. Vodite računa da na kutiji piše da pasta sadrži amin-fluorid (npr. “Elmex”), a ne natrijum-fluorid.

2. Paste za zube koje pozitivno djeluju na desni – ovde je recimo “Parodontax” od velike koristi.  Ne sadrži uobičajene korigense, nema lijep ukus, ali svakako umiruje desni kod redovne upotrebe.

3. Za smanjenje osjetljivosti zdravih zuba tu su npr. Sensodyne F (zelena) i Sensodyne Rapid Relief.

4. Za poliranje zuba koriste se  paste za zube koje sadrže abrazivna zrnca različitih oblika, promjera i “oštrine”. Upotrebljavaju se jednom nedjeljno a ovom prilikom ćemo spomenuti: “Korident”, “Pearl drops” itd.

Sastojci u pastama za zube koje treba izbjegavati

Statistika kaže da više od 80% odraslih ima periodontalnu bolest (bolest desni), a čak 99% ne zna za jasne simptome ove bolesti. Glavni je uzrok loša higijena usne šupljine, dok  više od 90% svih bolesti ima neku oralnu manifestaciju.

Paste za zube ponedeljak (1)
U cilju preventivnog djelovanja potrebno je odabrati pravu pastu za zube. Prilikom izbora, potrebno je obratiti pažnju na sljedeće štetne sastojke:

  • Natrijum-lauril-sulfat (sodium lauryl sulfate), dodaje se pasti da bi pjenila! Ovaj sastojak  ne doprinosi boljem zdravlju zuba, čak  naprotiv  isušuje usta i izaziva mikroskopske promjene na tkivu usne šupljine. U zubnoj pasti on djeluje kao emulgator ulja i sastojaka zasnovanih na vodi.
  • Saharin je bijela kristalna supstanca, C7H5O3NS, oko 500 puta slađa od šećera, koja se koristi kao zamjena za obični šećer u dijetama dijabetičara i kao nekalorični zaslađivač. Obično se nalazi u dječijim pastama, koje imaju slatkast ukus.
  • Natrijum-hlorat (sodium chlorate), supstanca koja često dovodi do trovanja i ne proizvodi kiseonik, kao što se obično misli. U Ujedinjenom Kraljevstvu proizvodi koji sadrže hlorate skinuti su s tržišta prije nekih 60 godina.
  • Benzalkonijum hlorid, koristi se kao ‘konzervans’ u kapima za oči i sprejevima za nos. Nedavno su istraživači u Evropi otkrili da ovaj sastojak dovodi do mnogih alergijskih reakcija. Ova studija kaže da je oko 10% populacije na njega alergično.

Najbolji načini da vodite računa o zdravlju vaših zuba su redovna oralna higijena i posjete stomatologu.

Objavio :: Orjen Hodzic