Ne dajte da vas lažu : Čokolada je zdrava za zube !

Ne-dajte-da-vas-lažu-srijeda

Još od kada smo mali čujemo da je čokolada opasna za zube, i da se zbog nje zubi lako kvare. Ali, da li je zaista tako ?

Mliječna čokolada često sadrži ogromnu količinu šećera, i preko 50 grama u jednoj čokoladnoj tabli, a ona se i najčešće konzumira zbog svoje cijene i pristupačnosti. Ove čokolade jesu štetne za zube, pa je na osnovu i njih nastalo mišljenje da su sve čokolade štetne.

Međutim, čokolade sa velikim procentom kakaa i malim procentom šećera djeluju suprotno na zdravlje vaših zuba tako što eliminišu određene štetne bakterije iz usne duplje i na taj način poboljšavaju higijenu usta i produžavaju životni vijek zuba.

Prema Evropskom naučnom časopisu o oralnom zdravlju, polifenoli u kakau spriječavaju razmnožavanje streptokoka, a time i nastanak karijesa, te smanjuju broj bakterija u ustima. Flavonoidi usporavaju nastanak karijesa, dok tanini spriječavaju bakterije da se zalijepe za zub tako što se vežu za bakterije prije nego one oforme plak.

Pored ovoga, tamne čokolade su zdrave i za srce, pa ukoliko možete, uvijek birajte tamnije čokolade sa velikim procentom kakaa.

Stoga, uživajte umjereno u crnoj čokoladi.

Izvor: ekonverzacija.rs

Objavio :: Orjen Hodzic