Karijes najmla]eg doba

kid

 

Karijes bočice

Karijes bočice ili rani dječji karijes se javlja u dobi od 6. – 8.mjeseca do 3.godine djetetova života. To je agresivan oblik karijesa koji vrlo brzo uništava mliječne zube. Uzrokuje ga kolonizacija bakterija, a posebno Streptococcus mutans. Caklina mliječnih zubi je slabije mineralizirana, a pulpa veća nego kod trajnih zubi. Iz tog razloga bakterije vrlo rapidno  prodiru kroz caklinu mliječnog zuba ispod kojeg je porozan dentin, te tako pogoduju bržem i progresivnijem širenju karijesa.

Najčešći razlozi ranog dječjeg karijesa je nepažnja roditelja. Iako misle da znaju što je najbolje za njihovo dijete često griješe kod ova dva postupka koja su najpogodnija za razvoj karijesa bočice. Usna šupljina djeteta je bez nepogodnih bakterija do trenutka dok se one ne prenesu. Prijenos je najčešći s majke na dijete i to preko hrane. Naime, nerijetko majka prije nego što djetetu žlicom stavi hranu u usta, proba tu hranu koristeći istu žlicu. To nije dobro, jer na taj način bakterije iz majčinih usta prelaze na dijete i tamo se nastanjuju. Drugi razlog je uspavljivanje djeteta bočicom u kojoj je tekućina koja sadržava šećere. To se odnosi na mliječne proizvode, medom ili šećerom zaslađene napitke, te sokove. Tijekom noći je smanjeno lučenje sline, te se na površinama zubi lakše zadržavaju bakterije poput Streptococcus mutans, koje uzrokuju karijes.

Karijes bočice prvenstveno zahvaća gornje sjekutiće, najčešće obostrano i to vanjske plohe zuba, a može se širiti i na kutnjake. Donji zubi su uglavnom pošteđeni, jer jezik stvara barijeru, te je pojačano lučenje sline koja ima zaštitnu ulogu. Kliničku sliku u ranom stadiju možete prepoznati kao bijele mutne mrlje koje se šire prema vratu zuba. Kasnije se stvaraju udubljenja, koja mogu prodrijeti do pulpe zuba ili se čak manifestirati raspadom krune zuba, te ostaju samo crni korijeni mliječnih zubi.

Posljedice karijesa bočice su višestruke. One mogu biti vidljive na mliječnim i trajnim zubima, te u razvoju djeteta.  Razoreni zubi dakako, onemogućavaju pravilnu prehranu i probavu, te time i sam razvoj djeteta.  Osim boli razorenih zubi, moguća su krvarenja, te neugodan zadah, fistule i gnojne otekline. Posljedice su vidljive i kod trajnih zametaka i mladih mliječnih zubi. Prerani gubitak mliječnih zubi uzrokuje nepravilan položaj izniklih mladih trajnih zubi, kao i guranje jezika u prazan prostor gdje bi mliječni zubi trebali čuvati mjesto za trajne. Česte su i psihološke posljedice kod djece. Zbog gubitka prednjih zubi, nerijetko  imaju problema s izgovorom slova R, S, V, Z, kojih se kasnije teško rješavaju, te estetskih problema uzrokovanih nepravilnim položajem zubi, što često iziskuje kompliciranije ortodontske zahvate. Sve to može djelovati na psihu djeteta i povlačenje u sebe.

Kako spriječiti karijes bočice?

Prvenstveno dobrom higijenom! Važno je da se zubići nakon svakog obroka očiste barem vaticom i mlakom vodom, kako bi se izbjeglo zadržavanje bakterija na površini. Što je dijete starije i ima više zubi, može se polako koristiti i četkica namijenjena toj dobi i mliječnim zubima. U početku ju je bolje koristiti bez paste, jer djeca u toj dobi ne znaju ispljunuti pastu, pa bi ju samo gutali, a s vremenom uvesti i prilagođene zubne paste. Premazivanje fluorom je također bitna stavka, jer pomaže u očuvanju i otpornosti cakline. Važno je i smanjiti unos slatkiša i slatkih napitaka u djetetovu usnu šupljinu. Obavezno izbjegavati uspavljivanje djeteta slatkim napitcima i korištenje zajedničkog pribora za jelo i higijenu s drugim ukućanima.

 

mother and daughter baby girl brushing their teeth together

Objavio :: Orjen Hodzic