Kako vaši zubi mogu ostati zdravi tokom trudnoće

Kada planirate trudnoću ne bi trebalo da zaboravite da posetite stomatologa pre nego što ostanete trudni. Ovaj pregled može prepoznati potencijalni problem, koji se tokom trudnoće teško rešava. Značajna učestalost bolesti zuba, kod trudnica, nije povezana sa iscrpljivanjem kalcijuma iz zuba, jer zubi nisu skladište i beba ne crpi kajcijum iz njih….

Kako vaši zubi mogu ostati zdravi tokom trudnoće

Uzroci pojave bolesti:

  • Prečesto uživanje hrane  -snižava PH prednost u ustima
  • Češća želja sa kiselom i slatkom hranom – povećan rizik za tegobe
  • Jutarnje mučnine sa povraćanjem –  želudačna kiselina topi gleđ

SAVET :   perite zube dva puta dnevno pastama koje sadrže fluor. Ako vaše desni krvare, ne odustajte od četkanja, vec kupite meku četkicu i nastavite redovno da perete zube.

Ako četkica ili pasta izazivaju nagon za povraćanjem, pokušajte kupiti četkicu sa manjom glavom, ne otvarajte jako usta prilikom pranja a pastu promenite. Ne perite zube odmah nakon povraćanja, kiselina u saradnji sa četkicom može naškoditi zubnoj gleđi. Usta nakon povraćanja odmah isperite vodom, a zube operite za sat vremena.

  • Ispirajte usta tečnostima za ispiranje usta koje sadrze fluor i koje su bez alkohola.
  • Četkicu za zube menjajte svaka 2-3 meseca.
  • Tokom trudnoće najmanje 2 puta posetite stomatologa.

Hrana za zdrave zube u trudnoći

Zdravi zubi su od velike važnosti za ukupno zdravlje organizma, jer pokvaren zub moze mnogo da utiče na naše zdravlje. Ako se pogrešno hranite I ne vodite mnogo brige o oralnoj higijeni, velika je verovatnoća da ćete imati loš zadah I problem sa zubima usled razmnožavanja  bakterija u ustima. Neka hrana više utiče na stvaranje plaka od druge, pa kada jedete hranu bogatu ugljenim  hidratima, dakle šećerom I srobom, ne hranite samo sebe, beć I bakterija zubnog plaka. Kada one dođu u kontakt sa ovakvom hranom, stvaraju se kiseline koje počinju da napadaju zube tj.zubnu gleđ. Što više žvaćete nekih namirnica između obrokasve se više uništava gleđ, što dovodi do propadanja zuba.

Ako tražite način da smanjite plak  u ustima, to možete postići tako što stimulišete lučenje pljuvačke žvakanjem.  Kod trudnica zubna gleđ je napadnuta povraćanjem, pa je za njih dobar savet da žvaću sir, racimo parmezan ili bilo koji drugi. Sir, jogurt, mleko I pileće meso su odličan izvor kazeina( mlečni protein koji je posebno važan za zaštitu zubne gleđi), kalcijuma I fosfora koji odlično remineralizuju zubnu gleđ.

Sveže povrće bogato  vlaknima I siromašno energijom, će vam pomoći da pojačate lučenje pljuvačke I eliminišete plak. Celer I šangarepa su idealne namirnice koje čuvaju zube I možete je jesti kao užinu.

Kruška I jabuka su zdravo voće  koje čuva I zdravlje zuba. Bogate su vlaknima, vitaminima I mineralima.

Jedite zdravu hranu, izbegavajte slatke I slane grickalice, gazirana I druga slatka pića, zamenite ih recimo jabukama, kruškama I vodom. Neka vam hrana koju jedete sadrži pored kalcijuma I vitamin D, koji potpomaže apsorpciju kalcijuma. Njega imate u jajima, pečurkama, ribi. Ne zaboravite da je vitamin C dobar za zdravlje desni, pa ga unosite u dovoljnim količinama.

Sačuvajte zdravlje zuba, jer je uvek bolje sprečiti nego lečiti.

Objavio :: Orjen Hodzic