Curaprox – Pravilna oralna higijena

image002

Karijes, upale desni (gingivitis) i parodontalne bolesti među najčešćim su i najraširenijim bolestima današnjice.

Možda mislite da gubitak zuba ili krvarenje iz desni i nisu tako strašna stvar, jer savremena stomatologija ima efikasna i brza rješenja, važno je znati da nepravilna i nedovoljna higijena zuba i desni utiče na cijeli organizam. Bakterije plaka koje nisu očišćene s površine zuba i oko njega putuju po cijelom organizmu i dovode do povećanog rizika za nastanak: infarkta, moždanog udara, plućnih bolesti, prijevremenog poroda i niže porođajne težine novorođenčeta.

Plak

Formiranje plaka počinje odmah nakon četkanja zuba, kada se prve bakterije u slojevima počinju taložiti na čiste površine zuba. S vremenom se naseljava još bakterija, ostataka hrane i odumrlih stanica iz usne šupljine i formiraju se debele naslage na zubima. Ako se ne očiste na vrijeme svojim otrovima napadaju zubna tkiva i uzrokuju njihovu upalu (gingivitis i parodontalnu bolest). Radi sastojaka pljuvačke, neočišćene mekane zubne naslage mogu postati vapnenaste i nastaje zubni kamenac koji zahtijeva profesionalno čišćenje.

Teže dostupna mjesta na kojima se upala često razvija:

  • međuzubni prostori
  • rub desni
  • područja ispod mostova
  • oko implantata

Jedini način da se spriječi upala desni je svakodnevno i temeljito čišćenje zubnih naslaga, uz pomoć četkice za zube, međuzubne četkice ili zubnog konca.

Pravo pomoćno sredstvo i tehnika četkanja

U borbi za zdrave zube i desni važno je imati dobru i kvalitetnu četkicu za zube, koja će Vam pomoći da temeljito odstranite uzročnike upale desni – zubne naslage.

Na tržištu možete naći veliki broj četkica za zube i jako je teško izabrati onu pravu. Prema današnjim saznanjima u stomatologiji najvažnija su dva kriterija za izbor prave četkice za zube: vlakna četkice i mala glava četkice koja dopire do svih površina zuba.

Vlakna trebaju biti:

  1. tanka kako bi mogla ući u teško dostupni rub desni i očistiti plak,
  2. mekana jer su zubne naslage mekane pa im ne treba »tvrđa« četkica da ih ukloni, a pritom desni ostaju neoštećene
  3. gusta kako bi efikasno očistila cijelu površinu zuba.

Obične četkice za zube imaju 500-800 vlakana koja su tvrđa i debela i ne mogu očistiti rub desni. Zato se na tim mjestima bakterije množe i uzrokuju upalu. Slika 1 i slika 2.

Screenshot_1

Tvrdom četkicom za zube  i prejakim pritiskom prilikom četkanja može doći i do pomicanja desni od zuba i pojave ogoljelih zubnih vratova. Slika 3 i slika4.

Screenshot_2

Također je važna i pravilna tehnika četkanja: polovica vlakana treba pokrivati desni, druga polovica zube, pod uglom od 45 stepeni, laganim pritiskom i malim kružnim pokretima treba voditi četkicu od prvog do posljednjeg zuba, te tako očetkati vanjske i unutrašnje površine zuba. Kako biste bili sigurni da ste dobro očistili zube pređite jezikom preko površine zuba i ako su zubi glatki četkanje je gotovo.

Prednosti četkice za zube Curaprox CS 5460

Četkica za zube Curaprox CS 5460 sadrži 5460 mekanih CUREN vlakana i stvorena je u Švicarskoj u suradnji sa stručnjacima – stomatolozima. Mekana CUREN vlakna i kompaktna mala glava s ravnim, osmerougaonim držačem čine njezine prepoznatljive elemente i savršena je za držanje četkice pod uglom od 45 stepeni. Ova gusta i tanka vlakna bez pritiska ulaze u prostor između zuba i desni i temeljito čiste mekane zubne naslage. Vlakna su napravljena od poliestera i u mokrom stanju zadržavaju svoju čvrstoću jer na sebe vežu 6 puta manje vode, a već pri malom pritisku prilagođavaju se zubima i desnima.

 

 

Objavio :: Orjen Hodzic