Amalgamske-crne plombe

vita

„Kada bih ispustio ovaj toplomjer sa živom, svi vi koji ste sada u studiju, morali biste ga napustiti. Pa, razmislite, ako je živa toliko opasna kada se razbije toplomjer, kako to da nije opasna u našim ustima?“ – tim je riječima dr. Oz započeo svoju emisiju o toksičnosti žive u amalgamskim ispunima koje mnogi od nas još uvijek imaju u svojim ustima.

Godinama se u svjetskim stomatološkim krugovima vode rasprave o sigurnosti amalgamskih plombi pri čemu u njihovoj odbrani stoji American Dental Association (ADA) dok se prigovori onog dijela struke koja smatra kako je upotreba amalgama neopravdana i opasna, odbacuju uglavnom kao prenapuhani i neosnovani. Lako bi se moglo reći kako je pitanje amalgama „stomatološki vrući krompir“, ne samo u Americi, već i kod nas, koji je stomatologe podijelio u dva tabora: one ZA i one PROTIV.

AMALGAMSKA PLOMBA – ZAMJENA I POSLJEDICE

Živa izaziva neurološke,hronične bolesti i mentalne poremećaje
Dentalni se amalgami sastoje od četiri vrste metala: žive, srebra, bakra i kositra s time da je živa ujedno i najtoksičniji element od ova četiri, a zastupljena je u najvećem postotku – više od polovine ukupne težine ispuna zauzima živa. Nekada se čak vjerovalo kako je živa „zatvorena“ u ispunu, ali toksično isparavanje žive s površine ispuna je ipak dokazano, a javlja se najviše kada peremo zube, jedemo, pijemo ili škrgućemo zubima u snu. Isparavanje žive primjetno je i kod oštećenih i napuklih plombi.

Živa je jaki neurotoksin, koji djeluje na centralni nervni sistem izaziva neurološke, autoimune i brojne hronične bolesti kao i mentalne poremećaje. Pitanje oko kojeg se već duže vrijeme lome stručna koplja je ovo: je li zaista isparavanje žive iz amalgama toliko opasno po zdravlje da može pokrenuti čitav niz zdravstvenih problema uključujući i karcinome, bolesti bubrega, probleme sa štitnjačom, imunitetom, multiplu sklerozu, kardiovaskularne probleme, migrenu, dermatološke probleme, promjene raspoloženja, anksioznost i Alzheimerovu bolest?

Dr. Johnathan B. Levine jedan je od onih stomatologa koji već preko 20 godina u svojoj praksi ne koristi amalgame upravo zbog uvjerenosti u njenu toksičnost te često u svojim nastupima izražava zaprepaštenost činjenicom da u Americi još uvijek 47% stomatologa pacijentima ugrađuje amalgamske plombe.Dr. Levine savjetuje pacijentima u slučaju da imaju amalgamske plombe, da razmisle o njihovoj zamjeni.

Norvežani, Šveđani i Danci već zabranili amalgamske plombe

Veliki protivnik zabrane amalgamskih plombi je organizacija American Dental Association (Američko Udruženje Stomatologa) koja tvrdi da se živa iz amalgamskih ispuna ne apsorbuje u organizam, ali sa Amerikancima se nipošto ne slažu evropske zemlje poput Norveške, Švedske, Njemačke, Danske i Kanade, koje su već ili zabranile ili preporučuju smanjenu upotrebu amalgama, pogotovo kod djece i trudnica. Spomenute Skandinavske zemlje nisu zabranile upotrebu amalgama samo zato što smatraju da su opasni za ljude, već i što postoje vrlo ozbiljna istraživanja o opasnosti žive iz uklonjenih amalgamskih ispuna i na okolinu
Nemojte paničiti, ali niti stavljati nove amalgamske plombe

Što kažu stomatolozi?

Morate znati da je živa najtoksičniji neradioaktivni element na Zemlji. Pacijenti se uvjeravaju kako tzv. “srebrna plomba” koja zapravo sadrži 50% žive i sasvim malo srebra nije opasna kad je u vašim ustima, ali to nikako nije tačno. Nove amalgamske plombe nikada ne bi trebalo stavljati trudnicama, djeci i osobama s oštećenim bubrezima i svakako preporučujem da se stari amalgami uklone.

Objavio :: Orjen Hodzic