NOVO u nasoj ordinaciji-ANALGOSEDACIJA


Analgosedacija

Posjeta stomatologu i potreba za stomatološkim zahvatom često izaziva osjećaj straha i nelagodnosti kod pacijenata. Osjećaj straha često je praćen simptomima poput ubrzanog rada srca, pojačanog znojenja, povišenog krvnog pritiska, uznemirenosti i drhtanja. Dok je kod određenog broja pacijenata strah moguće ublažiti razgovorom i sticanjem njegovog povjerenja, tako sa druge strane postoje ljudi koji imaju paničan strah od stomatologa koji pri samoj pomisli na potrebni stomatološki zahvat razvijaju simptome anksioznosti, ponekad i prave fobije praćene paničnim napadima. Analgosedacija se preporučuje pacijentima koji pate od dentalne fobije, pokazuju veliki strah i tjeskobu od stomatološkog zahvata te svim pacijentima za vrijeme opsežnog i drugotrajnog hirurškog ili protetskog zahvata. Analgosedacija je siguran zahvat kada se provodi pod stručnim nadzorom specijaliste anesteziologa obučenog za takvu vrstu sedacije.

Analgosedacija je sedacija koju provodi specijalista anesteziolog pri čemu se pacijentu daje mješavina lijekova koji na pacijenta djeluju opuštajuće, relaksirajuće, uklanjaju osjećaj nelagode, straha i tjeskobe te brišu loše uspomene na zahvat. Uz primjenu lokalne anestezije na mjestu zahvata od strane stomatologa dodaje se i analgetska komponenta sedaciji izazvanoj lijekovima. Postupak analgosedacije počinje ispunjavanjem upitnika i razgovorom s anesteziologom u stomatološkoj ordinaciji. Nakon što anesteziolog utvrdi da ne postoji kontraindikacija za primjenu analgosedacije, u venu na gornjoj površini dlana uvede se tanka kanila čime se uspostavi venski put kroz koji se tokom zahvata dodaju lijekovi koji na taj način ulaze direktno u krvotok pacijenta i djeluju gotovo trenutno. Nakon početne sedacije, stomatolog daje lokalnu anesteziju na mjesto zahvata u ustima. Lijekovi koji se koriste u analgosedaciji doziraju se individualno prema pacijentu i dužini trajanja zahvata i imaju smirujuće i opuštajuće djelovanje. U potpunosti dovode do izostanka straha i popratnih simptoma. Pacijent ostaje budan i svjestan tokom zahvata s osjećajem pospanosti i opuštenosti. U stanju je odgovarati na pitanja i razgovarati sa stomatologom. Nakon zahvata ne sjeća se mnogo ili čak ništa od onoga što se događalo za vrijeme zahvata. Razlog tome je to što je analgosedacija stanje duboke relaksacije i osjećaja da vas nije briga što se događa oko vas. Lijekovi koji se koriste pri analgosedaciji izazivaju djelimičan ili potpun gubitak pamćenja za vrijeme u kojem se apliciraju. Rezultat toga je da će vam se činiti kako je vrijeme proletjelo i nećete se sjećati što se događalo. Ponekad je moguće, zbog jake anksioznosti ili fobije, pacijenta i potpuno uspavati tokom zahvata. Nakon završetka zahvata, pacijent se budi iz sedacije. Vrijeme potrebno za to je nekih 20-ak minuta. Pacijent je odmoren, opušten, vrlo malo se sjeća onoga što se događalo za vrijeme trajanja sedacije, nema loših sjećanja.


Analgosedacija omogućava pacijentima da stresnu situaciju posjeta stomatološkoj ordinaciji i izvođenja stomatološkog zahvata pretvore u ugodan i opuštajući doživljaj.

Objavio :: Orjen Hodzic