Tel: 015 873 388

Augmentacija kosti

download (9)

Nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje umjetna kost. Nakon presađivanja ili nadogradnje, treba pričekati par mjeseci da bi došlo do potpune osteointegracije (srastanje s kosti). Postoji više različitih metoda nadogradnje ili presađivanja kosti, a koju od njih će koristiti, odlučuje vaš zubar s obzirom na količinu i mjesto ugradnje implantata. Nakon nadogradnje kosti, uobičajeno je pričekati između 4 i 9 mjeseci za stavljanje implantata.

Kost za presađivanje ili nadogradnju, nadogradnja kosti

Većinom se procedura nadogradnje kosti vrši s komadima vlastite kosti koji se uzimaju s brade ili zadnjeg dijela donje čeljusti. Ako tu nema dovoljno kosti, kao izvor se može uzeti i kost kuka ili potkoljenice. Kost kuka se smatra boljim izvorom zbog same količine kosti, ali procedura uzimanja kosti iziskuje potpunu anesteziju i boravak u bolnici.

Postoje načini presađivanja i nadogradnje kosti bez upotrebe vlastite kosti koji koriste materijale životinjskog porijekla ili umjetne – sintetičke materijale. Novi sintetički materijali stimuliraju određene stanice u tijelu da se pretvore u koštano tkivo.