10 trikova protiv zubobolje

10-trikova-protiv-zubobolje-petak1-502x282

Zubobolja je jedan od najjačih bolova koje čovjek može iskusiti. Iako u većini slučajeva problem može riješiti jedino stomatolog, postoje jednostavni trikovi koji vam ponekad mogu pomoći ako nemate druge opcije, odnosno ako stomatolog nije u blizini.  Savjeti koji slijede služe kao prva pomoć, a nikako kao konačno rješenje.

Prije svega, kod zubobolje je važno ustanoviti uzrok boli. U najviše slučajeva riječ je o karijesu, apscesu, istrošenom dentinu, prohodnosti do živca, puknutom zubu, upali desni ili krivo izraslim umnjacima. Najčešće rješenje za kojim većina poseže kod zubobolje su tablete protiv bolova. Aspirin, Ibuprofen i sl., mogu pomoći, ali se vrlo lako može dogoditi da ih nemate uza se ili vam nisu dostupni jer je, baš za peh, nedjelja i apoteka ne radi. Međutim, evo 10 trikova protiv zubobolje koji bi vam mogli pomoći do odlaska stomatologu.

10-trikova-protiv-zubobolje-petak-437x282

1. Iščetkajte zube

Operite zube i očistite koncem za zube jer ponekad neugodnost može izazvati zaostali dio hrane među zubima.

2. Isperite usta zasoljenom vodom

Isprati usta mlakom ili toplom zasoljenom vodom takođe pomaže kod čišćenja, a korisno je i kod oteklih desni jer pomaže kod sprječavanja infekcije.

3. Operite zube s pastom za osjetljive zube

Oprati zube s pastom za osjetljive zube ako imate taj problem, sigurno će pomoći, a istu pastu možete staviti i na zub ako osjećate bol nakon zahvata na njemu.

4. Stavite hladan oblog

Stavljanje hladnih obloga na lice tj. na bolno mjesto sigurno će malo ublažiti bol i smanjiti otok. Obloge držati oko 10 do 20 minuta, svakih sat vremena.

5. Improvizujte

Ako vam ispadne plomba ili pukne zub, dentin ostaje nezaštićen i može doći do boli. Možete se poslužiti i krompirom. Da, dobro ste pročitali, krompirom. Komadić krompira u zubu može donekle spriječiti vanjske uticaje koji iritiraju živce.

6. Iskoristite ulje klinčića

Važni sastojak u ulju klinčića je Eugenol koji se u stomatologiji koristi kao analgetik i sprječava infekcije kod čišćenja i punjenja kanala zuba. Jednostavno namočite komadić vate u ulje klinčića i držite ga na bolnom zubu oko sat vremena. Nemojte predugo koristiti ovu metodu jer može doći do preosjetljivosti kože u ustima, bolnog grla, povraćanja i slično.

7. Zamrznite čaj

Čaj sadrži tanine koji mogu ublažiti bol. Zamrznite vrećicu crnog ili zelenog čaja, stavite na bolni zub i držite. Ne može štetiti.

8. Iskoristite ulje čajevca

Čisto ulje čajevca jedno je od najjačih prirodnih antiseptika. U poređenju s drugim antisepticima ono zadržava efikasnost čak i u prisutnosti krvi i infekcije. Ulje čajevca djeluje lagano anestetski i pomaže u liječenju manjih povreda poput opekotina, opeklina od sunca, smrzotina, gljivičnih bolesti kože i noktiju, upale gornjih dijelova disajnih puteva, upale grla, prehlade i paradentoze. Učinkovito je protiv afti, bradavica, herpesa, iritacije od uboda insekata, te odbija krpelje i uši. Upotreba: nanijeti nekoliko kapi čistog ulja na vatu i staviti na zub ili dodati u toplu vodu za grgljanje i ispiranje usta.

9. Primijenite akupresuru

Ljudsko tijelo je složen lavirint živaca od kojih su mnogi povezani sa zubima. Pritiskujući određene dijelove lica i tijela možete uticati i ublažiti bol nastalu zuboboljom.

10. I alkoholna pića pomažu

Natopljena vata s alkoholnim pićem te stavljanje na upaljeni zub ili desni mogu pomoći u splašnjavanju otoka ili pri zubobolji. Izbjegavajte alkoholna pića s visokim postotkom šećera poput likera ilisl.

 Izvor: drmartinko.com

Objavio :: Orjen Hodzic