Tel: 015 873 388

Trikovi protiv zadaha od belog luka

Bijeli luk smanjuje rizik od razvoja raka dojke, debelog crijeva, želuca, grla i kože. Koristan je za srce, a njegova tajna je u sulfidima kojima je bogat, piše “Huffington Post”. Ipak, njegov upečatljiv i jak miris često nas navodi da ga i ne jedemo onoliko koliko bi trebalo. Otkrivamo vam trikove kako da se riješite zadaha.Postoje namirnice koje ublažavaju ili u potpunosti rješavaju problem. Dakle, da se ne bi danima mučili sa neprijatnim ukusom bijelog luka, preporučujemo jabuke, suhe šljive, breskve, spanać, bosiljak i peršun. Ove namirnice su pravi lijek za loš zadah poslije jedenja bijelog luka.

Istraživanja su pokazala da hrana bogata fenolom uklanja loš miris sumpornih jedinjenja u bijelom luku, pa za najbolji efekat treba kombinovati luk sa jednom od ovih namirnica.

Takođe, prema novim istraživanjima, mlijeko je možda još efikasnije u uklanjanju mirisa – pogotovo ako se pije prije ili tokom jedenja bijelog luka. Naime, voda u mlijeku ispire usta, a dodatna pomoć u uklanjanju lošeg mirisa je mliječna mast. Alternativa je zeleni čaj koji se može piti.

Preuzeto sa www.dental4u.ba