“Dobra” i “loša” hrana za vaše zube

Dobra_-i-_lota_-hrana-za-vate-zube-petak-2-458x282

 

Ako želite savršeno bijel osmjeh, morate izbjegavati određenu hranu.Postoje preparati koji će izbijeliti vaše zube, ali zašto ne biste spriječili njihovo pojavljivanje?

Šest namirnica koje ostavljaju mrlje na zubima

1. Bobičasto voće – Ovo ukusno i hranjivo voće je bogato obojenim pigmentima koji se “zalijepe” za caklinu te tako ostavljaju mrlje.

2. Cikla – Znate kakve mrlje cikla može ostaviti na odjeći, pa zamislite što čini vašim zubima. Operite zube odmah nakon obroka s ciklom.

3. Balzamični ocat –  Pun je kiseline što vodi  pigmentaciji zuba! Pokušajte smanjiti konzumaciju ovog octa tako što ćete ga  koristiti samo za salate.

4. Kiseli krastavci – Sigurno niste očekivali da će se kiseli krastavci naći na ovom popisu, ali oni svojom kiselinom napadaju caklinu što može dovesti do erozije i samim time ostaviti zube podložne mrljama.

5. Kafa i čaj – Oba napitka ostavljaju mrlje na zubima i čine ih žutima.

6. Pasirani paradajz – Zbog velike kiselosti  i jakog pigmenta, pasirani paradajz i kečap mogu izazvati mrlje na zubima i umanjiti njihov sjaj.

Hrana koja “njeguje” zube

Za zdrave zube najbolje je jesti sir, piletinu, orašaste plodove i mlijeko. Ove namirnice hrane zube kalcijem i fosforom koji su potrebni za demineralizaciju (prirodan proces kojim zubi nadopunjuju minerale prethodno uništene kiselinom).

Vjerojatno ste čuli kako su za zube zdrave i jabuke i kruške te povrće. Voće obiluje vodom koja potiče slinu na odstranjivanje čestica i kiselina. Citruse i paradajz jedite uz druge namirnice kako biste smanjili količinu kiseline na zubima.

U loše namirnice, pune šećera, spadaju bomboni, kolači, čipsevi, banane, grožđice i drugo sušeno voće. Takođe budite na oprezu sa pastilama, jer i one sadrže velike količine šećera. Koristite ih samo kad morate.

Dobra_-i-_lota_-hrana-za-vate-zube-petak-1-352x282

 

Od pića su najsigurniji voda, mlijeko i nezaslađen čaj. Izbjegavajte sokove, limunade i kafu sa šećerom.

Žvakaće gume bez šećera su čak i korisne za zube, jer pomažu razgradnji hrane koja se zalijepila za zube, te potiče nastanak sline. Žvakaće gume sa ksilitolom (zamjenom za šećer)  redukuju nastanak karijesa.

Mali savjeti za zdrave zube

  • Zube redovno perite najmanje dva puta dnevno. Pogotovo nakon jela
  • Koristite  pastu za zube koja sadrži fluor
  • Čistite zube koncem za zube barem jednom dnevno
  • Dva puta godišnje posjetite stomatologa

Objavio :: Orjen Hodzic